dimecres, 13 de març del 2013

Coses mai vistes al Consell General


Ja ho sabeu, ¿no? Vinga, tothom ho sap: avui, dimecres dia 13 de març, a partir de les quatre de la tarda comença la Jornada de Portes Obertes al Consell General, amb les visites guiades de la Casa de la Vall. I ara farem la pregunta per als més eixerits: ¿quina és l’hora dels nens al Consell General, quan els visitants més petits s’ho passaran d’allò més bé? Probablement, a totes les hores. Però molt especialment, a les 16:30 i a les 17:30, amb una mica de teatre. I us explicaré tot el que en sé perquè ahir em vaig amagar al vestíbul del Consell per ser a l’assaig. Bé, potser no m’hi vaig amagar del tot. Crec que tothom m’hi podia veure, fent semblar que formava part de la funció: i ningú sospitava que hi feia d’espia per a tots vosaltres.

Quan hi vaig arribar, una part del vestíbul s’havia transformat en un pati d’escola. Nens i nenes, amb pantalons curts i vestits de colors, hi feien botar una pilota taronja. Jugant i enfadant-se, eren a punt de descobrir que un món on regnés l’ordre, on no tothom parlés alhora sinó que existissin torns, on la unió fes la força, seria més bonic i més just. Mentre ho descobrien, darrera d’ells, en una pantalla, apareixien imatges de l’equivalent simbòlic del món d’ordre, pau i seny creat pels nens. Era l’equivalent simbòlic agafat del món d’adults: el Consell General.

L’activitat de teatre familiar representada pels actors del Somhiteatre – per cert, boníssims i superdivertits - és una manera simpàtica d’explicar que fins i tot el més petit i el més dèbil de la classe pot ser representat i defensat per la majoria si tots ens hi posem, i que la vida política consisteix, o ha de consistir, en una actuació conjunta pel bé de tothom. El nen dolent, un tal Bandúrria, és molt ruc i repel·lent, tal com escau als dolents, però més endavant es reforma. A la diapositiva que fa una projecció cap al futur, hi surten tots els quatre nens, ja “crescuts” i vestits d’abillaments tradicionals de síndic general i consellers, al nou hemicicle, fent així la connexió simbòlica entre diverses generacions i els dos edificis del parlament andorrà: la Casa de la Vall i el Consell General, la tradició i el futur.

Aquest any, s’ofereixen diverses activitats per celebrar els 20 anys de la Constitució. Avui, a les set del vespres, no us perdeu el concert dels Petits Cantors Lliures. A les deu de la nit, a la sala del Prat del Roure, us espera el Rock per la Constitució, de Less is More, The Velvet Blues Band i Punkers Love the 80s. Demà, a les onze del matí, veurem els esbarts i després, a la una del migdia, sentirem el concert de l'ONCA. I per als més petits, avui a les 16:30 i a les 17:30, “Les regles del joc” d’Eva Arasa Altimira, representat pels actors de la companyia Somhiteatre.

(Publicat al BONDIA el 13 de març del 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada